L’AVL participa en el Saló del Còmic de València amb tres tallers de creació de tebeos – AVL

Compatibilità
Salva(0)
Condividi

Des del divendres 1 de març fins al diumenge 3, els visitants del Saló del Còmic de València podran conéixer les publicacions de la col·lecció «Gràfica» de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que inclou els còmics creats amb la col·laboració de la Diputació de València. També estan previstos tres tallers de creació diferents: dos dels tallers, «Qui hi ha darrere de la màscara?» i «Una de roïns», seran a càrrec de la companyia Luminària, i el tercer, «Fer un còmic», el presentarà l’editorial Camacuc. A més, la dissenyadora Susana Monteagudo proposarà l’activitat «¡Fotonovela pop!», amb el recurs de la fotografia sobre croma.

«Tornem al Saló del Còmic de València perquè és una oportunitat magnífica per a donar a conéixer el treball que fem en l’Acadèmia a través dels còmics, les historietes, els tebeos…, els podem anomenar de moltes formes. Una publicació on el continent, les imatges, la il·lustració, té una relació simbiòtica amb el contingut, el guió. Es retroalimenten i amplifiquen. És un llenguatge que guanya adeptes any rere any, sobretot, entre la població més jove», expressa Immaculada Cerdà, presidenta de la Secció de Publicacions i Comunicació de la institució.

Cerdà, que també és secretària de l’Acadèmia, recorda que estos còmics acosten el valencià a primers lectors amb textos bellíssimament il·lustrats i els oferixen conéixer la nostra història, costums i personatges destacats de forma amena. «Acabem de publicar el còmic que explica l’últim dels Patrimonis Immaterials de la Humanitat que hem aconseguit: el toc manual de campanes. El tebeo està il·lustrat per Helga Ambak i el guió és de Jordi Pla. A més, estem acabant d’il·lustrar la història dels dolçainers de Tales, el bressol del nostre instrument més genuí. Són dos publicacions que estic segura que agradaran molt», avança Cerdà.

Els còmics publicats per l’Acadèmia es poden adquirir en llibreries per només un euro i també descarregant-los des de la pàgina web de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua PUBLICACIONS – AVL (gva.es). La institució també regala un còmic als compradors de literatura infantil i juvenil en valencià, com a col·laboració amb les diferents places del llibre del 2024, organitzades per la Fundació FULL.

Personatges històrics i patrimoni dels valencians

La col·lecció «Gràfica» de l’Acadèmia incorpora publicacions dedicades a personatges històrics, com el còmic Jaume I, i a autors valencians als quals la institució normativa del valencià ha nomenat escriptors de l’Any, com els còmics dedicats a Enric Valor i a Teodor Llorente, el titulat Sant Vicent Ferrer, valencià universal, el dedicat a Carmelina Sánchez-Cutillas i el de Vicent Andrés Estellés, La clau que obri tots els panys,o La cançó del bedoll, dedicat als escriptors valencians de l’exili. Altres publicacions estan dedicades a les festes que han sigut declarades patrimoni de la humanitat, com són els còmics titulats El Misteri d’Elx, Vols conéixer la festa d’Algemesí? i Les Falles, o a festes patrimonials, com ara El Sexenni de Morella i La Fira de Tots Sants de Cocentaina. També les tradicions com Els pelegrins de les Useres tenen espai en la col·lecció. A més, hi ha lloc per a celebrar el centenari de les Normes de Castelló, amb el còmic Llengua màgica, un dia al parc de les Normes; per a recordar el tren a vapor que connectava les localitats de la Plana de Castelló, amb el còmic La Panderola, el tren que va volar, i per a reivindicar la valencianitat de les terres del sud, amb Andreu, un veí d’un altre temps.

Amb la col·laboració de la Diputació de València, apareixen publicats els còmics dedicats al fundador del primer hospital psiquiàtric d’Europa i germen de l’actual Hospital General, El pare Jofré; al gran humanista valencià Joan Lluís Vives, i Badana. Quin dimoni de xiqueta!, un còmic innovador dedicat a l’esport de la pilota valenciana. També s’ha publicat El Tribunal de les Aigües. El juí de la séquia obstruïda, sobre l’únic tribunal consuetudinari les sentències del qual, orals i en valencià, continuen dirimint els conflictes de l’aigua entre els regants, i que la UNESCO va declarar patrimoni immaterial de la humanitat el 2009. Amb guió de Vicent Baydal, cronista de la ciutat de València, s’ha publicat el còmic La Germania de València, que ens relata la revolta agermanada.

Recapiti
boondocs