El patrimoni sonor i titellaire d’Albaida, protagonista en la presentació del còmic «El toc manual de campanes» de l’AVL – AVL

Compatibilità
Salva(0)
Condividi

Amb un brandeig de campanes de solemnitat es va posar punt final a la presentació del còmic editat per l’AVL El toc manual de campanes, que va tindre lloc el dissabte 22 de juny a Albaida. El vol triat pels Campaners d’Albaida per a celebrar el reconeixement que l’Acadèmia fa a l’última de les distincions de Patrimoni Immaterial de la Humanitat aconseguit pels valencians, és el mateix que apareix en el tebeo escrit per Jordi Pla i il·lustrat per Helga Ambak.

En el toc van participar una dotzena de campaners, ja que es van fer sonar alhora totes les campanes del campanar. Este tipus de toc solament es produïx en les festes més importants, com en esta ocasió, perquè el municipi està celebrant el centenari de la coronació de la Mare de Déu del Remei, patrona d’Albaida.

La Remediet, l’Assumpció, la Franciscana i la Dominicana van crear un paisatge sonor que va emocionar els assistents a la presentació. I és que, des de torres com la d’Albaida i durant segles, els campaners han transmés i transmeten, cada dia de l’any, el sentir d’un poble, a través de missatges que comuniquen des de l’acció més quotidiana a l’acció més extraordinària o excepcional. Històricament, la funció principal del toc manual de campanes ha sigut la de comunicar i, en el cas de la geografia valenciana, fer-ho en la nostra llengua. «En cada territori les campanes parlen d’una forma i ací tenim la sort que ho fan en valencià, igual que el còmic que presentem», va expressar Martí Jordà, president dels Campaners d’Albaida.

Jordà va agrair a l’Acadèmia el seu compromís per a difondre esta tradició mil·lenària. «L’AVL ens ha fet un regal magnífic, l’edició d’un còmic en la nostra llengua, el valencià, perquè es conega el toc  manual de campanes». En este sentit, Jordà va recordar que des del reconeixement com a Patrimoni Cultural Immaterial, totes les administracions públiques tenen el deure i l’obligació d’ajudar a salvaguardar este patrimoni mundial. «Amb l’edició d’este còmic, l’AVL ha seguit les directrius de la Unesco i és un exemple a seguir», va valorar.

La presidenta del Museu Internacional del Toc Manual de Campanes (MitMac), Remei Àlvaro,  també va insistir en la necessitat de promoure i protegir este patrimoni universal. «Des que vàrem iniciar el projecte Museu, ens hem trobat amb molts entrebancs, alguns d’ells són els habituals que ixen en qualsevol projecte, altres són per ignorància i desconeixement i altres per mala fe de tercers… Malgrat açò, nosaltres continuem treballant amb il·lusió i ganes perquè l’objectiu el tenim clar: vetlar pel toc manual de campanes», va expressar.

Salvaguardar el patrimoni lexicogràfic, cultural i etnogràfic

En nom de l’Acadèmia van intervindre la presidenta de la institució, Verònica Cantó, i la secretària de la Secció de Publicacions, Carme Manuel. Totes dos van agrair a les associacions de campaners el treball de conservació d’esta tradició. «Representa un gran llegat històric i és exemple de memòria, història, tradició i comunicació», va subratllar Manuel. «En la difusió d’esta tradició i del patrimoni campaner, l’Associació Campaners d’Albaida té un paper primordial i és l’hereua d’una tradició secular que va més enllà del toc de campanes en sentit estricte», va destacar la presidenta. Cantó va emfasitzar que la dedicació dels campaners salvaguarda «tot un patrimoni lexicogràfic, cultural i etnogràfic que unix la veu divina amb la veu del poble i que es transmet de generació en generació».

Així mateix, les dos acadèmiques van lloar el resultat final del treball del guionista i de la il·lustradora. «Hem tingut la sort de col·laborar amb Jordi Pla, que ha redactat un guió engrescador, que destaca admirablement tota la riquesa cultural i lèxica del toc de campanes. I els dibuixos d’Helga Ambak capten perfectament el vocabulari específic i la temàtica del guió», va explicar Carme Manuel. En opinió de Verònica Cantó, els autors d’El toc manual de campanes ens obrin la porta al futur d’esta tradició, personificat en els jóvens dels nostres pobles. «I també ens animen a mantindre viva l’ànima de la nostra cultura, dels nostres avantpassats i de la nostra terra», va dir.

Els futurs campaners

Per això, els xiquets que assistiren a la presentació van ser els protagonistes de l’espectacle de titelles interpretat per Juanvi Nácher i Ruth Martínez. Els titellaires, amb marionetes creades a propòsit per a donar a conéixer el tebeo i el toc manual de campanes, havien fet una adaptació de la història del còmic. En un espectacle molt participatiu, les marionetes Jaume i Clara van explicar com i per què sonen les campanes, els seus noms i la importància de conservar esta tradició centenària. «Retrobar-nos  amb estes tradicions endèmiques  i intentar salvar-les de la desaparició, és voler mantindre viva l’ànima de la nostra cultura, dels nostres avantpassats i de la nostra terra. Açò és el que per a mi fan els campanars, salvar una part important de qui som com a poble», va reivindicar Helga Ambak. «El toc manual de campanes és actual perquè és etern i perquè forma part de nosaltres. El necessitem per a protegir-nos, per a cuidar-nos i per a celebrar la vida entre altres qüestions», va remarcar Jordi Pla com a cloenda.

Recapiti
boondocs