El Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March, situat a Torrent, realitza una aproximació al concepte de sostenibilitat des del punt de vista local amb una exposició itinerant del Museu Valencià d’Etnologia (L’ETNO) que utilitza com a fil conductor els sabers tradicionals que guarden els nostres museus. En esta ocasió, han participat en la creació de la mostra el Museu Comarcal Josep Ferrís March, el Museu de La Rajoleria de Paiporta, el Museu del Palmito d'Aldaia i el Museu de la Ceràmica de Manises.
El president de la Mancomunitat, José F. Cabanes; l'alcaldessa de Torrent i diputada provincial, Amparo Folgado; i el director de L’ETNO, Joan Seguí; van assistir este dilluns a l'acte d'inauguració, que va comptar amb l'actuació de la Rondalla del Grup de Ball de Torrent.
‘Sostenibilitat: Museus Km.0’ és un projecte expositiu treballat de manera col·lectiva pels gestors responsables dels museus locals de la Xarxa de Museus Etnològics de la Diputació de València i està comissariada pels tècnics dels museus locals de l’Etnoxarxa (Xarxa de Museus Etnològics Locals de la Diputació de València).
Així, una sèrie de mòduls temàtics aborden el concepte de sostenibilitat a través dels ulls dels museus etnològics locals, amb un recorregut on es manifesta com alguns dels mecanismes de gestió sostenible que reclama la contemporaneïtat habiten com a possibles solucions de futur en els sabers tradicionals que guarden els nostres museus. Uns sabers que moltes vegades la societat present ha oblidat i que poden ser reivindicats de nou més enllà de la nostàlgia. I estes pràctiques es guarden en els museus etnològics, museus en els quals els objectes, de quasi nul valor artístic, es descobrixen com a vehicles d'un coneixement del qual hui podem aprofitar molts aspectes.
El president de la Mancomunitat, José F. Cabanes, ha assenyalat que esta exposició “és interessant no sols per la seua estètica original i pel seu contingut, també perquè s'ha treballat de manera col·laborativa”. Així mateix, ha assenyalat que en la mostra es poden veure pràctiques tradicionals com el toc de campanes o el reg, així com alguns oficis com el de ‘granerer’ i el de sabater, entre altres. “Tot això ens porta a la reflexió que la sostenibilitat no és possible sense mirar al passat i a determinats hàbits de reutilitzar materials o reparar”, ha finalitzat.
Per part seua, el director de L’ETNO, Joan Seguí, ha comentat que ‘Sostenibilitat: Museus Km.0’ “és el resultat d'un procés col·laboratiu entre L’ETNO i l’Etnoxarxa, que han treballat conjuntament per a crear esta exposició sobre tot allò de la nostra cultura tradicional que es pot interpretar com a sostenible, i és que hi ha algunes pràctiques que encara duem a terme i moltes altres que tenim oblidades que tenen una perspectiva sostenible”.