En català es pot escriure, cantar, investigar i dur a terme qualsevol expressió cultural i artística que l’espècie humana hagi inventat. La gala dels 42ens Premis Lacetània han omplert aquesta nit l’espai polivalent de Cal Soler de Sant Vicenç de Castellet i ha certificat la vitalitat d’una llengua massa sovint pronosticada al caire de l’ensulsiada. «El català és una llengua viva i de creativitat que ens connecta amb el món», ha manifestat Sílvia Sanfeliu, presidenta d’Òmnium Bages-Moianès, l’entitat que organitza la festa juntament amb els convocants: Amics de la Seu, Consell Comarcal del Bages, Associació Cultural El Galliner, la Fundació Universitària del Bages-UManresa, Litel.cat, Centre d’Estudis del Bages, Ràdio Manresa, l’Ajuntament de Manresa, Cineclub Manresa, Cercle Artístic de Manresa, Regió7 i el mateix Òmnium.
Tot i que es van convocar tretze guardons en diferents camps de la creació i el coneixement, només se n’han concedit onze ja que dos van quedar deserts, el Litel de música i el Pare Ignasi Puig i Simon d’estudis ignasians. Per la resta, i més enllà dels agraïments, els afortunats han destacat la importància de mantenir la cultura i la llengua i la necessitat d’anar a les sales i els espais culturals. «Em sembla que hi ha les entrades exhaurides pel passi que hem de fer a Sant Vicenç, però en continuarem fent, aneu a veure la pel·lícula», ha encoratjat el surienc Biel Macià, guardonat amb el Premi Plácido pel film Montserrat. Integral 107. El cardoní Jordi Santasusagna, recompensat amb el Premi Galliner per un text teatral que adverteix dels riscos que corren les relacions humanes en el context actual, s’acomiadar dient que «ens veiem per les sales de la comarca».
Després de Sallent, Sant Vicenç ha estat avui el segon municipi bagenc que acull la gala, que va arribar a la sisena edició. I, com ha destacat la regidora de Cultura, Carme Jiménez, ha estat una vetllada doblement feliç per la cultura local perquè s’han reconegut els 50 anys de la revista El Breny, amb el Premi Regió7 de Comunicació, i Mallol Vall, l’Hereu de Sant Vicenç, ha estat un dels tres premiats amb el Dovella de treballs de recerca per a joves. «Hem de defensar allò que ens fa ser qui som, la llengua, la cultura i el país», ha dit des del faristol, just després que Pau Hernández, també vencedor en aquest apartat amb un estudi sobre les memòries d’un besavi a la guerra, fes una crida a «no veure la política com ser d’un color o un altre sinó l’oportunitat per intentar fer un món millor i defensar la llibertat».
Les actuacions de diverses entitats santvicentines han fer lluit una vetllada àgil que, un any més, ha aplegat nombrosos actors de la cultura bagenca.
Article de Toni Mata (Regió7)
Podeu veure més fotografies en aquest enllaç. Fotografies de Joan Orriols.