Per a saber si tens endometriosi hauràs de sotmetre’t a una laparoscòpia. Malgrat que no pot curar-se, l’endometriosi sí que es pot tractar. T’expliquem les diferents opcions.

L’endometriosi és una afectació en la que un teixit similar al que recobreix l´interior de l´úter, creix fora d´aquest òrgan . Afecta sobretot als ovaris, les trompes de Fal·lopi o la part externa de l’úter.

Aquest teixit es comporta com si fos a dins de l´úter , engruixint-se per després generar un sagnat amb cada cicle menstrual. I com això passa en zones que no estan preparades per rebre i eliminar aquest sagnat, es produeix una irritació de la zona.

És un problema de salut femenina poc conegut però força habitual. Per a algunes dones pot arribar a ser molt dolorós i afectar la qualitat de vida. Aquesta malaltia benigna crònica també pot provocar un sagnat abundant entre menstruacions i durant la menstruació, i ocasionar dificultats a l’hora d’aconseguir un embaràs. Es calcula que la meitat de les dones amb endometriosi tenen dificultats per concebre.

Aquests són els factors de risc més rellevants de patir endometriosi:

  • Primera menstruació a una edat molt primerenca
  • Antecedent familiar d´endometriosi
  • Tenir els cicles menstruals molt curts o molt llargs i abundants

Quins són els símptomes de l’endometriosi?

Tot i que algunes persones amb endometriosi no tenen cap símptoma, en molts casos provoca molèsties. Les dones amb endometriosi solen descriure els cicles menstruals com a períodes molt dolorosos. A més a més, amb el temps aquest dolor pot augmentar.

Entre els símptomes més comuns de l’endometriosi, destaquen:

  • Els cicles menstruals són molt dolorosos
  • Infertilitat
  • El sagnat menstrual és molt abundant
  • Dolor crònic a la part baixa de l’abdomen
  • Incomoditat a l’hora de tenir relacions sexuals vaginals
  • Dolor a l’hora d’orinar o de defecar
  • Problemes digestius com vòmits o diarrea

Com es diagnostica l’endometriosi

En cas de sospita cal fer una exploració física, una ecografia, una ressonància magnètica i fins i tot potser una laparoscòpia, per tenir informació sobre la localització i l´extensió de la malaltia.

La laparoscòpia és un procés de  cirurgia menor, en el que es fa un petit tall a l’abdomen i, mitjançant un tubet amb una càmera, anomenada laparoscopi, es comprova si hi ha teixit que creix fora de l’úter. De vegades, s’aprofita l’operació per extreure una petita mostra de teixit i analitzar-lo. És el que es coneix com a biòpsia.

Té cura l’endometriosi?

L’endometriosi no es pot curar definitivament amb medicaments, però sí que es pot tractar. Quan els símptomes i les molèsties són lleus, es poden prescriure analgèsics que ajuden les dones a sentir-se millor. També es recepten tractament hormonals ( sobretot anticonceptius orals) , per controlar el sagnat i el dolor. 

Per tractar els casos més severs, el millor tractament per a l’endometriosi és la cirurgia. Durant la intervenció, s’extreu el teixit que creix fora de l’úter. És possible que aquest teixit, passat un temps, torni a créixer. En funció de la localització i l´extensió del teixit a extreure, s’optarà per una tècnica quirúrgica o una altra.

Finalment, hi ha dones que es fan una histerectomia, una cirurgia per extreure l’úter i, de vegades, els ovaris. Evidentment després d’aquest tipus d’intervenció quirúrgica, la dona ja no es podrà quedar embarassada. 

Davant de qualsevol símptoma d’endometriosi o qualsevol preocupació relativa a la salut, és important consultar els  metges. A Atlàntida Assegurances, entenem que la tranquil·litat i la seguretat són fonamentals quan es tracta de cuidar-te. Per això, tens a disposició diferents assegurances mèdiques perquè tinguis accés a la millor atenció quan més la necessites.