La fatiga crònica és una malaltia complexa que afecta la qualitat de vida de la persona que la pateix. En aquest article, t’expliquem com es pot afrontar la fatiga persistent
A Espanya, la fatiga crònica afecta entre 120.000 i 200.000 persones. És a dir, segons els estudis, s’estima que del 0,3% al 0,5% de la població pateix síndrome de fatiga crònica, una malaltia que també es coneix com a encefalomielitis miàlgia. Al món, el nombre de persones que pateix fatiga crònica és de més de 17 milions.
Cansament extrem? Et costa portar a terme les rutines? Et fa mal el cap? Pateixes problemes de memòria? Has notat al·lèrgies estacionals? La fatiga crònica es caracteritza per un cansament extrem després de realitzar un esforç, i que no desapareix amb el repòs. S´associa a altres símptomes, com ara:
- Problemes de concentració
- Dificultat per memoritzar
- Mal de cap i/o episodis de migranya
- Son no reparador o altres trastorns del son
- Debilitat muscular, dolor muscular o articular
- Mareig per baixada de tensió arterial en aixecar-se del llit o després d´estar assegut (hipotensió ortostàtica)
Tot i no existir un coneixement exacte del seu origen, es creu que és producte d’una suma de factors, com la genètica, infeccions virals o bacterianes, traumatismes físics o emocionals, deficiències nutricionals, episodis de depressió, etc. A més, la fatiga crònica també pot ser un símptoma de diferents malalties.
Tot i que tant la fatiga crònica com l’astènia primaveral comparteixen molts símptomes, com ara el cansament recurrent i el mal de cap, és important remarcar que l’astènia és, generalment, de caràcter més lleu i sol desaparèixer al cap de pocs dies i sense necessitat de tractament.
Com es diagnostica la fatiga crònica?
Les persones amb fatiga crònica noten, un esgotament extrem que no millora amb el descans i que, a més, augmenta amb l’activitat física o mental. És una fatiga greu que incapacita per realitzar les activitats que feien habitualment, d´aparició repentina o d´inici en un moment concret. Solen començar i acabar el dia sense energia. Per al seu diagnòstic cal que els símptomes durin més de 6 mesos.
Per fer-ne l´estudi es fa una analítica completa i, segons els casos, proves d’imatge que ajudin a descartar altres diagnòstics, com la farmacodependència, trastorns autoimmunitaris, infeccions, malalties musculars o neurològiques, etc. Per a fer el diagnòstic de la fatiga persistent, és important analitzar els senyals i els símptomes que acompanyen el cansament extrem, com ara un possible dolor o els trastorns del son
Fatiga crònica: els millors tractaments
Actualment, no hi ha cap tractament amb eficàcia contrastada per curar definitivament la fatiga crònica. Tot i això, sí que es poden oferir opcions terapèutiques que tractin o minimitzin els símptomes associats a aquesta malaltia.
Amb aquestes intervencions, sobretot s’aconsegueix millorar la qualitat de vida del pacient. És a dir, l’objectiu dels tractaments és reduir el dolor i el grau de fatiga, i millorar el dia a dia del pacient.
Per millorar la simptomatologia , es recomana adoptar uns hàbits saludables:
- Seguir una dieta sana i equilibrada, garantint una bona ingesta de vitamines, proteïnes, aigua…
- Acompanyar aquesta alimentació sana amb suplements o complements alimentaris que aportin minerals i vitamines a l’organisme si hi ha algun dèficit
- Incorporar a la rutina diària alguna tècnica de relaxació o meditació
- Fer exercici constant i de forma habitual, però trobar un equilibri entre activitat i repòs
- Evitar o aprendre a gestionar situacions d’estrès
- Implementar una bona rutina del son, que permeti dormir les hores necessàries i, a més, gaudir d’un son de qualitat.
- Garantir unes bones mesures d’higiene personal
- Evitar el consum d’alcohol, drogues i altres estimulants
- Detectar els desencadenants per a poder evitar-los
També cal tractar els possibles símptomes acompanyants com el dolor, la hipotensió ostostàtica, la depressió, els trastorns del son…
Totes aquestes poden ajudar les persones a portar millor la malaltia i a gaudir d´una millor qüalitat de vida.
Dra. Claudia Pueyo
Centre Mèdic Atlàntida